Srednjovekovna tvrđava “ Fetislam“

 

Datum nastanka vek Lokacija
1524. godina XVI Kladovo

 

Klasifikacija/kategorija
Prostorne kulturno-istorijske celine Materijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od izuzetnog značaja

 

 

Оvа srednjovekovna tvrđava, ukupne površine oko 18 ha, nalazi se na samoj obali Dunava, na ulasku u grad Kladovo (iz zapadnog pravca). Čine je dve fortifikacione celine, Veliko i Malo utvrđenje - Kastel, koji je inkorporiran u veću, mlađu tvrđavu.

Velika tvrđava – Veliki grad, kako se još naziva, najvećih dimenzija 480 x 260 m, u osnovi je poligonalna, kasno-srednjovekovna, bastiona tvrđava, sa 6 poligonalnih kula-bastiona, povezanih bedemima. Tvrđava sadrži zidane prolaze, okružena je vodenim rovom sa kontraeskarpom širine do 30 m i sa pokretnim mostovima ispred svе tri glavne kapije. Iznad lučno zasvedenih, glavnih ulaza, Dunavske, Orospi i Varoš kapije, tokom poslednje obnove i rekonstrukcije, postavlјeni su počasni natpisi, kojima se veliča sultan Mahmut II (1818 – 1839) u vreme kada tvrđava dobija sadašnji izgled. Unutar tvrđave su оtkrivеnе i mnoge građevine i objekti različite namene, za njenu posadu, kао nа primеr barutana i magacini, lagumi, hamam, džamija itd. Ostaci moćnih, čvrsto zidanih vоdо-instalacija, bunara i kanala za vodosnabdevanje grada i tvrđave, mogu se i danas videti obližnjem zaleđu (Butorke).

Starija, znatno manja tvrđava tipa kastela - Malo utvrđenje, pravougaonog oblika, ukupnih dimenzija 90x60 m, zauzima najviši deo terena blizu оbаlе. Sastoji se iz gornjeg i priobalnog dela. Na uglovima su i danas visoko očuvane njene dvospratne, kružne kule, povezane bedemima sa zupčastim vrhom. U sklopu ove tvrđave je i barutni magacin. Oko utvrđenja je vodio rov, u nižim delovima uvek ispunjen vodom. Inkorporirana je u severni bedem mlađe, velike fortifikacije.

Ovaj srednjovekovni položaj, kao i čitava Regija, imao je burnu istoriju, često menjajući gospodare, koji su ga rušili i obnavlјali i prilagođavali svojim vojno-strateškim potrebama. Od 1818 godine, tokom prve polovine XIX veka, predstavlјala je tursko uporište.

Tvrđava je napuštena 1867 godine, kada su je Turci, kao i ostale utvrđene gradove, predali Srbiji.

Turistička organizacija opštine Kladovo
Dunavska 6a
19320 Kladovo

tel. 019 801 690
www.tookladovo.rs