Narodna biblioteka "Dositej Novaković"

 

Datum nastanka Vek Lokacija
31. oktobar 1846. XIX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Ustanove kulture sa svojim aktivnostima Nepokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Negotinsko Čitalište otvoreno je na inicijativu Dositeja Novakovića, prvog episkopa timočkog. Ova prva kulturna institucija u Negotinu otvorena je na Svetog Luku, oktobra 1846. godine. Godine 1874. u okviru Čitališta osnovana je čitaonica u Radujevcu, 1880. godine u Štubiku, a 1893. godine osnovana je Radenička čitaonica. Ukazom od 14. januara 1909. godine u Negotinu je osnovana Javna biblioteka. Za prvog bibliotekara postavljen je profesor gimnazije Jovan Nikolić. Od strane viđenih ljudi, a zahvaljujući francuskoj ambasadi 1935. godine osnovana je Knjižnica Društva prijatelja Francuske. Posle drugog svetskog rata obnovljen je rad biblioteke i 1949. godine osnovana je javna čitaonica ili biblioteka. Od 2006. godine, javna biblioteka u Negotinu nosi naziv Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ Negotin, po osnivaču Negotinskog čitališta, episkopu Dositeju Novakoviću.

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u Negotinu, smeštena je u u dve zgrade. Odeljenje za odrasle nalazi se u ulici JNA 2, a dečje odeljenje u zgradi na Trgu Đorđa Stanojevića 3/3. U okviru Biblioteke rade i tri ogranka u selima, i to u: Jabukovcu, Prahovu i Kobišnici. Fond Biblioteke broji oko 100.000 publikacija.

Biblioteka je oduvek bila mesto brojnih kulturnih manifestacija i susreta, u kojoj su se priređivale brojne izložbe, kulturno umetnički programi, književni programi, tribine, predavanja... Svake godine Biblioteka raspisuje književne konkurse za nagradu „Mirko Petković“ i „Čika Andra“. Od 2006. godine, Biblioteka izdaje „Bibliopis“ - časopis za književnost, umetnost, kulturu i bibliotekarstvo.

Narodna biblioteka "Dositej Novaković"
JNA 2
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 524 380
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.bibliotekanegotin.org.rs