Manifestacija “Krajinski običaji“

 

Datum nastanka Vek Lokacija
19. jun 1972. XX selo Štubik/Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Folklorno nasleđe Nematerijalnokulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

 {youtube}sJ2nBvpcwqg{/youtube}

Sabori, smotre, manifestacije i festivali narodnog stvaralaštva su jako zastupljeni u našoj zemlji. Jedna od takvih je manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva je ’’Krajinski običaj’’.

’’Krajinski običaj’’ – manifestacija koja se tradicionalno održava počev od 1972. godine, u spomen na čuvenu bitku kod Štubika i Malajnice koja trajala od 25. aprila do 19. juna 1807. godine. Organizuje se u periodu od 17-19. Juna. Centralna proslava se održava 19. juna u Štubiku i obuhvata nastupe folklornih grupa i pojedinaca u instrumentalnom i solističkom izvođenju, i to: u prepodnevnim satima nastupaju dečje grupe dok se u poslepodnevnim predstavljaju starije izvorne grupe. Ova smotra je takmičarskog karaktera i okuplja društva koja se predstavljaju kroz elemente nekog narodnog običaja u trajanju od po 15 minuta. Takodje, u okviru ove manifestacije organizuje se takmičenje u brzom upredanju vune i pripremanju kačamaka, kao i čobanska nadmetanja: nadvlačenje čobanskog štapa, skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopca... Program manifestacije najuže je vezan za čuvanje i negovanje izvornog blaga. Smotra se tradicionalno svake godine održava u Štubiku, selu nadomak Negotina, dok se jedan deo pratećih programa organizuje u muzičkom paviljonu u Negotinu. Inicijativu za organizovanje ove manifestacije pokrenuo je Žika Ilić iz Štubika, koji je u saradnji sa meštanima sela organizovao i finansirao ovu manifestaciju. Nakon par godina, organizovanje manifestacije preuzela je tadašnja KPZ Negotina, sada Dom kulture „Stevan Mokranjac“ uz suorganizaciju MZ , KUD-a „Prerast“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika.

’’Krajinski običaji’’ su zahvaljujući, kulturno umetničkim društvima, pevačima i instrumentalistima, naratorima, velikom broju dece i omladine, lokalnoj i inostranoj publici i stručnoj podršci eminentnih etnomuzikologa postali stecište kulturno umetničkog amaterizma, izvornog narodnog stvaralaštva i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs