Fond Dr Krunoslava Spasića

 

Datum nastanka Vek Lokacija
- XXI Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Dokumentaciono i digitalno nasleđe Nematerijalno kulturno dobro  -

 

 

Dr Krunoslav J. Spasić (1924 - 2006)

Rođen 1924. u Prizrenu. Roditelji, otac Jovan i majka Marica bili su prosvetni radnici. Osnovnu školu i gimnaziju učio u Prijepolju, Beogradu, Cetinju, Pljevljima i Negotinu. Diplomirao francuski jezik i književnost uz srpsku književnost 1951. godine u Beogradu. Profesor Više gimnazije u Negotinu od 1951-1959. i Učiteljske škole od 1953.-1956. godine. Od 1959. godine do 1972. godine, sa manjim prekidima, boravio u Parizu, gde je, 1972. godine odbranio najteži, tzv. „državni doktorat“, koji se sastoji od dve teze: ’’Pierre II Petrović Njegoš et les Francais’’ i ’’Essai de bibliographie Francaise sur le Montenegro 1800-1939’’. Sorbona je objavila njegovu glavnu tezu „Njegoš i Francuzi“ kao četvrtu knjigu svoje međunarodne serije. Godine 1974. za nju dobija nagradu Francuske akademije za moralne i političke nauke, šta znači da ova visoka naučna ustanova usvaja Njegoševa moralna i politička načela. Njegova druga doktorska teza se odnosi na to šta su Francuzi pisali o Srbima. Doktorska teza „Njegoš i Francuzi“ objavljena je na srpskom 1989. Godine.

Od 1973. godine radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) kao viši naučni saradnik a potom kao naučni savetnik.

1989. godine, po sili zakona, odlazi u penziju ali i dalje se uporno bavi naukom. Naročito obrađuje građu šta su Francuzi pisali o Srbima, budući da je od 1973. godine, do penzije, u više navrata, po nalogu SANU, boravio i duže vreme u Parizu.

Objavio je, do sada, preko 100 radova, a o njima je objavljeno oko 60 većih ili manjih priloga.Grad Negotin mu je dodelio najviše priznanje – „Septembarsku nagradu grada Negotina“. Dobio je i Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, 1992. godine.

Dr Krunoslav J. Spasić se od rane mladosti bavio sportom. Kao student je počeo da aktivno trenira odbojku i igrao je za prvi tim Crvene zvezde. Kao penzioner, živeo je u Beogradu.

Svoju ličnu biblioteku poklonio je Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“ Negotin.

Umro je 7. jula 2006. godine i sahranjen je na groblju u Negotinu, po sopstvenoj želji, pošto je, kako je često govorio, bio „neizlečivi Negotinac“.

Narodna biblioteka "Dositej Novaković"
JNA 2
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 524 380
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.bibliotekanegotin.org.rs