Manastir Bukovo

 

Datum nastanka Vek Lokacija
  XIV Negotin, Bukovo

 

Klasifikacija/kategorija
Znamenita mesta i spomen obeležja Proglašeno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Na padinama Bratujevačke kose, 4 km zapadno od Negotina, leži manastir Bukovo u kome je 1912. godine potpisan tajni savez između Srba I Bugara za rat protiv Turske. Manastir je smešten u živopisnom predelu okružen šumom i izvanrednim pogledom na Negotin, Prahovo i ušće Timoka u Dunav. Pisani podaci o ktitoru manastira ne postoje, ali postoje više predanja koja o tome govore. Po jednom predanju manastir je zadužbina srpskog kralja Milutina sa kraja XIII. veka, podignut posle pobede nad bugarskim carem Šišmanom. Po drugom predanju ktitor manastira je Sveti Nikodim Tismanski koji je živeo i delao u Timočkoj Krajini, a po trećem ktitor manastira je bio neko iz vlastele istočne Srbije i potiče iz XV. veka. Crkva je posvećena svetom ocu Nikolaju Čudotvorcu. Po arhitektonskim i stilskim karakteristikama ubraja se u posebnu varijantu moravske škole. Crkva je podignuta kao jednobrodna građevina, zasvođena poluobličasti svodom i bez kupole. Crkva je sagrađena skromno, od tesanih kamenih blokova, ravne fasadne površine bez ukrasa.

Porta manastira okružena je sa južne strane poptornim bedemom, sa severne strane poptornim bedemom i kulom zvonikom, sa istočne strane manstirskim grobljem, a sa zapadne strane manastirske ekonomije i vinogradom. U periodu od 1936-1939. godine podignut je severni poptporni zid kolonada i zvonik. Kolonada povezuje hram sa kulom zvonikom. Zvona na zvoniku su poklon kneza Miloša iz 1833. godine.

Crkva Svetog Oca Nikolaja Čudotvorca ima tri sloja živopisa. Ostale su samo predstave Presvete Bogorodice sa malim Hristom u medaljonu, koja se nalazi na svodu današnjeg naosa i freska Arhangela Mihaila u nišina zapadnoj fasadi crkve. Freske su rađene po nacrtima Steve Todorovića, a živopisao ih je njegov učenik slikar iz Knjaževca Milisav Marković.. U sklopu velike obnove manastira Bukovo 1887. godine urađen je i nov ikonostas. Ikonostas je bio poručen iz Austrije. Predstavlja solidan duborezački rad od lipovog drveta poliran zlatom.Ikonostas crkve Svetog Oca Nikolaja Čudotvorca spada u vrednija likovna ostvarenja s kraja XIX. veka. Do poslednjeg rata Bukovo je posedovalo 400 ha zemlje pretežno šume. Godine 1891. inicijativom arhimandrita Bujšića, osnovana je na manstirskom imanju državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i voćarstvo, koja je po proizvodnji vina poznata i van granica naše zemlje. Danas je Manstir Bukovo je muški manstir i ima 4 radionice: krojačku, stolarsku ikonopisačku i vinariju.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2
18000 Niš
tel. 018 523 414
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.zzsknis.rs