Manastir Vratna

 

Datum nastanka Vek Lokacija
 - XIV Selo Vratna, opština Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Znamenita mesta i spomen obeležja Nepokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Manastir Vratna se nalazi na oko 40 km od Negotina, u samom podnožju čuvenih Vratnjanskih kapija. Osnovan je u XIV veku a deo manastira podignut 1415. godine. Vojvoda Šarban iz Struza kod Bukurešta ostavio je zapis o obnovi manastira koji se vremenom izbrisao ali ga je starešina Genadije kasnije zabeležio.

U drugoj polovini XVIII veka manastir je opusteo. Obnovio ga je Stanko Frajkor, kasniji negotinski oborknez. Turci su ga spalili 1813. godine, nakon sloma Prvog srpskog ustanka, a ponovo ga je podigao Jon Tajkulica, 1837. godine. Poslednji put je manstir obnovljen 1937. godine prilogom koji je dao Milan Đorđević sa suprugom Perkom iz Metriša. Oba dobrotvora su se zamnošila, a Milan je i sahranjen pored temelja manstira kao monah Varnava.

Iznad manastira, pred samim ulazom u pećinu, u gotovo nepristupačnoj steni, nalaze se ruševine kelije Svetog Nikodima, osnivača manastira. Sama crkva je niska lađa sa malim prozorima. Više puta je rušena i obnavljana i nije sačuvala svoj prvobitni izgled. Većina ikona u manastiru ima rusko poreklo, a pažnju zaslužuju carske dveri iz XIX veka. Danas je aktivni ženski manastir. Crkva manastira Vratne posvećena je Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan).

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2
18000 Niš
tel. 018 523 414
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.zzsknis.rs