Mokranjčeva kuća

 

Datum nastanka Vek Lokacija
29. septembar 1964. XX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Ustanove kulture sa svojim aktivnostima Proglašena kulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

Stevan Stojanović Mokranjac bio je srpski kompozitor, horski dirigent, vrsni poznavalac folklora, muzički pedagog zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku. U maju 1934. godine pojavljuju se prvi podaci o kući u kojoj se rodio Mokranjac i u kojoj je proveo prve dane svog života. Bila je to potpuno oronula kuća u samom centru grada. Sa restauracijom se započelo 1964. godine. Kuća se odlikuje skromnijim karakteristikama tradicionalne balkanske varoške stambene kuće. U prizemnom delu smešten je podrum ozidan kamenom, dok je spratni deo, namenjen stanovanju, sagrađen u bondručnom konstruktivnom sistemu, a čine ga dve sobe i kuhinja. Krov kuće je dvoslivan pokriven crepom. Veći radovi na uređenju kompleksa oko Mokranjčeve kuće u Negotinu izvedeni su u periodu od 1980. do 1981. godine.

Mokranjčeva kuća danas je muzej. Muzejska postavka se nalazi na spratu. Raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane. Sa velikog trema ulazi se u najveću prostoriju u kući. Na zidovima se nalaze panoi na kojima je predstavljena kraća biografija istaknutog kompozitora. Kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može se pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života. U istoj prostoriji prikazana je Mokranjčeva radna soba. Rekonstruisana je originalnim nameštajem i ličnim predmetima umetnika. Među njima se nalaze Mokranjčev radni sto, sa srebrnom mastionicom i perom, stolica s naslonom, stočić s priborom za pušenje, klavir koji je pripadao prvoj Srpskoj muzičkoj školi, drvena rezbarena stolica koju je uradila Marija Mokranjac, lira, svetionik, kao i porodični portreti Stevana Mokranjca i njegove žene, rad Uroša Predića.

U drugom delu kuće se nalazi odžaklija ili ognjište, mesto odakle se kuća grejala i koje je služilo za pripremanje hrane. Oko ognjišta se nalaze bakarne tepsije, a pored zida kredenac za odlaganje hrane, dve drvene stolice i čiviluk. U prostoriji koja se nalazi u istočnom delu kuće i koja predstavlja trpezariju posetioci od autentičnih predmeta mogu videti ikonu Sv. Nikole iz XIX veka - rad Uroša Predića, srebrno kandilo, mesingani samovar koji je Mokranjac doneo iz Rusije, jednu komodu u duborezu i sat. Ostale eksponate iz ove prostorije su muzeju darovale bogate negotinske porodice XIX veka. Izloženi su trpezarijski ormar, sto, četiri stolice, srebrni escajg, posuđe... Druga prostorija, u zapadnom delu kuće, ambijentalno je uređena tako da predstavlja sobu za odmor sa klavirom. Izložen je klavir na kojem je Mokranjac dvadeset pet godina radio sa Beogradskim pevačkim društvom, dve stolice u duborezu koje je radila Mica Mokranjac i stočić s inkrustacijama od sedefa, donesen s gostovanja hora u Carigradu. Na zidu su izložene porodične fotografije. Na sredini prostorije je drveni sto sa stolicama od ratana. Na stolu se nalazi mesingani okrugao poslužavnik s fildžanima za crnu kafu. Pored ovih originalnih predmeta u ovoj prostoriji se nalaze još: drveni ormar, metalni krevet prekriven pirotskim ćilimom, sedeća garnitura - kanabe i dve fotelje.

Ispred kuće nalazi se bronzana skulptura Stevana Mokranjca, rad Nebojše Mitrića iz 1980. godine.

Muzej Krajine
Vere Radosavljević br.1
19300 Negotin
tel. 019 543 341
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.muzejkrajine.org.rs