Muzički festival ’’Mokranjčevi dani’’

 

Datum nastanka Vek Lokacija
19. septembar 1966. godine XX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od izuzetnog značaja

 

 

’’Mokranjčevi dani’’ predstavljaju najstariji muzički festival Srbije. Osnovani su kao omaž muzičkom delu najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta, Stevana Stojanovića Mokranjca, rodonačelnika srpske umetničke muzike.

Festival je posvećen horskom stvaralaštvu i njegovom razvoju, kao i razvoju i pregledu kretanja ukupne srpske muzičke scene u godini održavanja. Festival podržava muzička kretanja Srbije u okviru različitih oblika i formi muzičkog izražavanja. Koprodukcije Festivala vezane su za sve srpske institucije muzičke kulture. U stalnoj saradnji sa umetnicima, izvođačima i kompozitorima, veoma konstruktivnoj, svake godine se kreira program Festivala. Festival raspisuje konkurse, kao naručilac novih muzičkih dela naslonjenih na horsko stvaralaštvo, neprolazni opus Stevana Mokranjca ali i muzičko stvaralaštvo uopšte. Mnogi mladi umetnici i kompozitori predstavili su se prvi put na muzičkom festivalu ‘’Mokranjčevi dani’’ u Negotinu.

Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zajedno sa lokalnom samoupravom opštine Negotin. Negotinski umetnici, kao sledbenici Mokranjca, uključeni su u programe Festivala. Festival je brend Srbije i Negotina - kao mesta rođenja velikog kompozitora, koji ’’sarađuje’’ sa svim institucijama opštine u okviru turističkog i svakog drugog aspekta uspostavljanja promocije svoje sredine. Interaktivni projekti postoje sa svim kulturnim institucijama opštine i Republike.

Na brojnim radionicama Festivala edukuju se mladi muzičari i izvođači u različitim oblastima, dirigovanja, horskog pevanja, i dr. Postoje brojni projekti vezani za razvoj festivala.

Gostovanjem horskih ansambla, kamernih i orkestarskih, kao i solista i pojedinaca iz evropskih država, održava se internacionalni i evropski karakter Festivala. Takmičarski deo Festivala uključuje rangiranje i nagrađivanje najboljih internacionalnih ansambla učesnika takmičarskog dela programa. Sarađuje se sa svim instutucijama kulture i državama u okruženju.Time se ostvaruje interkulturalna saradnja i njeno podizanje u smislu održavanja osnovnih postavki i dodavanja novih savremenih muzičkih pristupa temama kao i njihovo prezentovanje. Koprodukcija i upoznavanje sa kulturnim stvaralaštvom drugih zemalja je jedan od primarnih ciljeva Festivala, kao i njihovo priključivnje programima Festivala .

Festival ‘’Mokranjčevi dani’’ je 2015. godine, obeležio pedeset godina postojanja. Misija Festivala jeste širenje i upoznavanje balkanskih i evropskih država sa srpskim muzičkim nasleđem uopšte, i delom najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta ,Stevana Stojanovića Mokranjca.

http://www.mokranjcevi-dani.com/

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs