Muzej Krajine

 

Datum nastanka Vek Lokacija
16. februar 1934. XX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Ustanove kulture sa svojim aktivnostima Nepokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine. Ideja o osnivanju Muzeja začeta je prilikom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Timočke Krajine od Turaka. Tim povodom, 21. septembra 1933. godine, priređena je izložba pod nazivom Starine Krajine, nakon koje su entuzijasti i zaljubljenici u starine došli na ideju da bi u Negotinu mogao da se otvori muzej, što je i učinjeno godinu dana kasnije. Ban Moravske banovine u Nišu, poznati književnik Jeremija Živanović (1874–1940. godine), aktom II br. 3322 od 16. februara 1934. godine potvrdio je Pravila muzejskog društva u Negotinu, kao i osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljko u Negotinu – Krajina. Za osam decenija postojanja Muzej je u nekoliko navrata menjao ime, a danas nosi naziv Muzej Krajine.

Svoju osnovnu delatnost sakupljanja, čuvanja, zaštite i prezentacije pokretnih kulturnih dobara Muzej Krajine ostvaruje kroz poslove svojih odeljenja: arheološkog, etnološkog, istorije umetnosti, istorijskog, kao i odeljenja za dokumentaciju, vodičku službu i biblioteku. Muzejski fond se postepeno uvećavao, tako da danas poseduje preko 15.000 predmeta. Muzej Krajine je muzej kompleksnog tipa u čiji sastav ulaze: centralna zgrada s arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom postavkom, Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Osim pomenutih objekata u gradu, Muzej Krajine stara se i o Rodnoj kući Momčila Rankovića u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo –Šarkamen.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej podignuta je krajem XIX i početkom XX veka. Stalna postavka prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do XX veka i predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od 10.000 godina pre nove ere do XIV veka nove ere. Kao takav, arheološki fond se može podeliti na praistorijsku, antičku i srednjovekovnu zbirku predmeta, s ukupnim brojem od oko 7.000 predmeta. Praistorijsku zbirku čine alatke od kosti i rogova životinja, sudovi od pečene zemlje, amulet od zemlje i kamena, nakit, oruđe, oružje, novac. Antičku zbirku čine predmeti od keramike (razne posude, žrtvenici), plastika (statue, arhitektonski elementi, nadgrobni spomenici), predmeti od metala (oruđe, oružje, sitna zoomorfna i antropomorfna plastika, razne posude, nakit, novac). Srednjovekovnu zbirku čine predmeti: oruđe, oružje, novac, nakit, kamena plastika i dr, koji pokrivaju period od VII do XIV veka, iz srednjovekovnih naselja i sa nekropola.

Muzej Krajine u Negotinu ima bogatu etnološku zbirku kao svedočanstvo raznovrsnosti i bogatstva materijalne i duhovne kulture ovoga kraja. Etnološki fond ima nekoliko zbirki, koje su formirane na osnovu vrste materijala. To su: zbirka tekstilnog materijala, zbirka keramičkih i staklenih predmeta, zbirka predmeta od metala, zbirka drvenih predmeta, zbirka nakita, zbirka fotografija. Zbirka tekstilnog materijala ima veliki broj predmeta, kao što su delovi narodne nošnje i pokrivala, koji su ukrašeni bogatim vezom i zlatovezom. Ručno su izrađeni od vune, pamuka i lana. Motivi ukrašavanja su geometrijski i floralni, tipični za Negotinsku Krajinu. Zbirka keramičkih i staklenih predmeta sadrži: posude, krčage, bardake, tanjire, bokale, čaše, poslužavnike i lampe. Zbirka predmeta od metala uglavnom je vezana za gradski život starog Negotina i njegove zanate. To su eksponati koji ilustruju liciderski, ćurčijski i kazandžijski zanat: razni oblici kalupa za kolače i sveće; pegle, makaze, šila; bakrači, tepsije i druge posude. Zbirka drvenih predmeta sadrži predmete za tradicionlano vinogradarstvo i proizvodnju vina, pribor za ispiranje zlata, konopčarski točak, narodne instrumente i delove seoskog pokućstva. Zbirka nakita je raznovrsna. Sastoji se od stolovatnog prstenja, ogrlica od aspri, perlica, sedefa, ukrasnih igli, pafti, minđuša, narukvica, broševa, metalnih ogrlica i ukrasnih pojaseva. Etnološki fond poseduje zbirku fotografija koja se odnosi na najznačajnije primerke postojećih zbirki (kao što su delovi nošnje i pokućstva), fotografije nekih običaja (kao što su vašari, svadbe, sahrane) i fotografije etno objekata (pivnice i vodenice).

Istorijsko odeljenje poseduje sledeće zbirke: zbirka oružja i pribora iz XIX veka, zbirka oružja i pribora iz XX veka, zbirka ordenja i odlikovanja, zbirka starih zastava, zbirka Stevana Mokranjca, zbirka fotografija iz XIX veka, zbirka starih razglednica do 1945. godine, zbirka novih razglednica Negotina od 1945. godine, zbirka fotografskog pribora XIX veka, zbirka starog papirnog novca, zbirka starih čestitki i zbirka starih znački. U sastavu zbirke oružja i pribora iz 19. veka nalazi se hladno i vatreno oružje, kao i odgovarajući pribor za njegovo održavanje: jatagani, podjednako su zastupljeni "belosapci" i "crnosapci", sablje, pištolji; značajan deo zbirke čini oružni pribor: rogovi za barut, fišeklije (pripojasnice), enamluci, mazalice i harbije; najvrednije eksponate u zbirci čine dva topa. Zbirka oružja iz XX veka obuhvata: mitraljeze, puške i pištolje; pribor za oružje i ratnu opremu koja sadrži: bajonete sa sečivom, kao https://www.cialissansordonnancefr24.com/ i velike igle, bodeže, šlemove, fišeklije, gas masku, paradni šlem austrougraske vojske, generalske epolete i gajtane generala Krajine Petra Mišića, vojničku ispravu, vojničku aluminijsku pločicu s podacima o vojniku. Zbirka oružja iz NOR-a 1941-1945. godine sadrži: pištolje, puške, mitraljeze i jedan automat. Zbirka ordenja i odlikovanja Muzeja Krajine je s kraja XIX i prve polovine XX veka, potiče iz Srbije i Crne Gore i dinastija: Obrenovića, Karađorđevića i Petrovića. Zbirka starih zastava sadrži dve zastave negotinskih pevačkih društava, iz prve polovine XX veka. Zbirka starih znački je skromna zbirka, koja sadrži značke raznih zadruga, preduzeća i sportskih klubova. Zbirka Stevana Mokranjca sadrži: fotografije, dokumenata, razglednice. Zbirka fotografija iz XX i XX veka koje potiču iz foto ateljea raznih gradova Srbije, ali i iz gradova susednih država. Zbirka fotokamera i pribora sadrži foto kameru s kraja XIX veka, negativ, okvire i stare foto albume iz XIX i XX veka. Zbirka negativa sadrži preko 400 filmova. Zbirka starih razglednica do 1945. godine, sastoji se od razglednica Negotina, ali i drugih gradova Srbije i južnoslovenskih gradova. Zbirka razglednica od 1945. godine, uglavnom se odnosi na Negotin, ali i na neke druge gradove u Srbiji. Zbirka starog papirnog novca sadrži srpske novac, ali i novac evropskih država XIX i XX veka. Zbirka starih čestitki sadrži razne čestitke, uglavnom novogodišnje, i to iz XX. veka.

Umetničku zbirku Muzeja Krajine čine tematski raznovrsne slike od religioznih, istorijskih i žanr scena do portreta, pejzaža i mrtve prirode. Slike su nastale u drugoj polovini XIX, tokom XX, kao i početkom XXI veka, u najraznovrsnijim tehnikama: ulja na platnu, akvarela, tempere, pastela, kombinovanih tehnika...

Muzej Krajine
Vere Radosavljević br.1
19300 Negotin
tel. 019 543 341
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.muzejkrajine.org.rs