Knjiga "Negotin i Krajina 1914-1918."

 

Datum nastanka Vek Lokacija
2014. godina XXI Negotinska krajina

 

Klasifikacija/kategorija
Dokumentaciono i digitalno nasleđe Proglašeno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Ovo delo predstavlja istorijski prikaz Negotina, Krajne i njenih žitelja u Prvom svetskom ratu. U knjizi su objavljene fotografije svih spomenika žrtvama Prvog svetskog rata, kako u gradu tako i svim selima u opštini Negotin. Sadrži imena preko 4000 nastradalih koja su zapisana na tim spomenicima. Na taj način su, posle 100 godina od početka Prvog svetskog rata, svi naši slavni preci, koji su nastradali u ratu, dobili jedinstveni, pisani spomenik.

Obilazak terena i snimanje fotografija spomenika obavljeno je u maju, junu i julu 2014. godine, kada su to vremenske prilike dozvolile. Pređeno je više od 400 km, urađeno više stotina fotografija i snimljeno više sati audio snimaka natpisa na spomenicima. Potom su urađeni spiskovi nastradalih ratnika i izbor fotografija spomenika.

Recenzenti knjige su dr. Radomir Popović, istoričar Istorijskog instituta iz Beograda i Adam Puslojić, koji je, pored toga što je počasni građanin Negotina, počasni član Akademije Rumunije (od 1995. godine). Knjiga je pozitivno prihvaćena u javnosti, kako na samom predstavljanju knjige na Dan biblioteke 31. 10. 2014. godine, tako i kasnije.

Knjiga je predstavljena i u Narodnom muzeju u Zaječaru, 23. decembra 2014. godine.

Narodna biblioteka "Dositej Novaković"
JNA 2
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 524 380
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.bibliotekanegotin.org.rs