Saborna crkva Sv.Trojice

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1874. godina XIX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Znamenita mesta i spomen obeležja Proglašeno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Saborna crkva Sveta Trojica – nalazi se na uglu Trga Stevana Mokranjca i ulice Hajduk Veljka. Svojom monumentalnošću i arhitektonskim vrednostima daje poseban vizuelni pečat starom gradskom jezgru Negotina.

Negotin je 1842. godine postao duhovni centar Krajine što je iniciralo izgradnju nove crkve. Crkva je izvedena po projektu koji je najverovatnije delo Aleksandra Bugarskog. Arhitekta Bugarski je crkvu projektovao po uzoru na antički arhitektonski izraz. Izgrađena je na mestu znamenite Baba-Finkine tvrđave. Episkop Evgenije je 1868. godine pozvao građevinskog preduzimača Štajnehlera da započne izgradnju nove crkve ali je građenje odloženo jer je okružni načelnik Ranko Alimpić, želeo da se sa gradnjom crkve otpočne u novoj varoši – Novom Negotinu na Dunavu. Međutim, do premeštanja Negotina nije došlo i izgradnja je počela 08. maja 1872. godine a završena 1874. godine. Osvećena je 1876. godine.

Crkva je u neoklasicističnom (nacionalnom) stilu sa elementima neorenesanse. Živopis crkve uradili su 1901. godine akademski slikar Stevan Todorović sa suprugom Poleksijom, Milisav Marković i Pavle Čortanović. Crkveni prostor svojom bogatom akustikom i ambijentom pruža izvanredne uslove za održavanje koncerata duhovne muzike. Porta je ograđena gvozdenom ogradom 1893. godine. Stupci i postolje su od kamena peščara iz okoline Negotina. Na vrhovima ogradnih stubova su kape a kao ukrasni elementi upotrebljena je đulad iz Fetislamske tvrđave kod Kladova. U severoistočnom delu porte nalazi se Hajduk Veljkova barutana. Barutana je objekat malih dimenzija ozidan kamenom pokriven ćeramidom, a datira još iz turskog perioda. U vreme Hajduk Veljka barutana je bila u sastavu utvrdjenja ’’Baba Finka’’. Saborna crkva u Negotinu sa očuvanim umetničkim predmetima ima istorijske, arhitektonske i slikarske spomeničke vrednosti koje svedoče o kulturno-umetničkim prilikama u Negotinu i i Srbiji krajem XIX veka.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2
18000 Niš
tel. 018 523 414
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.zzsknis.rs