Susreti sela

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1973. godina XX sela opštine Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Folklorno nasleđe Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

Bogatstvo narodnog stvaralaštva u selima Negotionske Krajine ogleda se u raznovrsnosti nošnje, običaja, melodija, pesama i igara. Sve su to, počev od 1973. godine, članovi kulturno umetničkih društava, umeli znalački i vešto da izraze kroz tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva “Susreti sela” opštine Negotin- “Takmičenje sela” Srbije, koja se organizuje u okviru Republičke akcije “Od maja, do maja”. Dom kulture “Stevan Mokranjac” uspeo je da sačuva ovu manifestaciju koju su izgubile mnoge lokalne sredine. U mnogim opštinama u okruženju ovaj vid negovanja i prenošenja narodnog blaga, muzičkog i običajnog, skoro je u potpunosti iščezao.

Kolaž vlaškog i srpskog narodnog stvaralaštva Timočke Krajine, kao i čitava tradicionalna kultura, predstavlja veoma značajno područje i pravu bogatu riznicu za naučno istraživanje. Istovremeno, obaveza svih nas je da negujemo i dalje čuvamo naše nematerijalno kulturno nasleđe po čemu smo prepoznatljivi.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva ‘‘Susreti sela’’ održava se u dva kruga, tokom marta i aprila meseca u selima opštine Negotin. Završna smotra priređuje tokom maja meseca u Negotinu.

Učešće i takmičenje u ovoj svojevrsnoj manifestaciji uzima 10-15 kulturno umetničkih društava, ali se istovremeno, sa pojedinim tačkama, priključuju i ostala sela opštine Negotin. Program za javno izvođenje i takmičenje sadrži dva bloka: izvorni i stilizovani. Izvorni blok obuhvata: nastup izvornog orkestra, izvorne pesme, izvorne melodije na narodnom instrumentu, kazivanje narodne umotvorine, grupu pevača, izvorne folklorne dečje, omladinske i starije grupe. Stilizovani blok obuhvata: nastup orkestra, narodnu pesmu uz pratnju orkestra i folklornu grupu sa koreografijom. Ceo program ocenjuje se sa ukupno 14 ocena koje pored navedenih, obuhvataju i ocenjivanje scenografije, režije i organizacije same priredbe. Ukupno trajanje programa, izvornog i stilizovanog bloka koji moraju biti predstavljeni kroz prezentaciju autentičnog narodnog običaja, iznosi 50 minuta. Na završnoj smotri ‘‘Susreta sela’‘ u Negotinu, žiri saopštava rezultate u svim kategorijama. Najbolje plasirani učesnici dobijaju i novčane nagrade.

U okviru ove manifestacije povremeno se organizuju i izložbe koje prikazuju bogatstvo i umetničku vrednost narodnog stvaralaštva opštine Negotin. Dakle, jedno od najlepših ostvarenja narodne umetnosti sa ovih prostora, izraženo je upravo na delovima narodne nošnje, kombinacijom veza i tkanja. Iako delom izmenjeni, nošnja ovog kraja je sačuvavala u sebi arhične elemente.

Raznolikost i bogatstvo muzičkog stvaralaštva na prostoru naše opštine, odavno je poznato. Ono se ne ogleda samo u raznovrsnosti običaja, melodija, pesama i igara već i instrumenata na kojima se one izvode. Njih izvođači koriste u mnogim prilikama za izražavanje kako veselja tako i tuge. Na manifestaciji ‘‘Susreti sela’’ predstavljaju se izvođači na raznim sviralama i instrumentima, počev od: rikala, gajdi, drombolja, frule, okarine, duduka, lista itd. prezentuju se pesme i svirke koje pripadaju nacionaalnoj kulturnoj baštini Negotinske Krajine, sa svim njenim obeležjima i specifičnostima koje u širem smislu predstavqaju specifičnost etno-muzičkih sadržaja, izraženih kroz pesničku metriku, tonalnost, melodiku, ornametiku vokalnog i instrumentalnog izvodjenja. Zastupljene su i lirske pesme tipične za vlašku muzičku tradiciju koje su karakteristične za ovaj kraj, ali i srpske arhaične pesme- pevanje na bas, uz autohtono izvodjenje, kao i qubavne sa arhaičnim uzvikivanjem. Osim vokalnih solista predstavqaju se i grupe pevača.

Negotinska Krajina je specifična po tome što u njoj vekovima žive Srbi i Vlasi, a njihove različitosti i sličnosti se prepliću. Qudi u ovom kraju neguju i čuvaju svoje običaje. Običaji su jedna od najvažnijih narodnih osobina i odraz jednog naroda. Da bi sačuvali i obnovili neke stare običaje ali i upoznali mladje generacije sa nekim od njih Dom kulture ,,Stevan Mokranjac,, kroz smotru ,,Susreti sela,, podstiče i pomaže prezentovanje običaja sa ovih prostora.

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs