Gitarijada

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1966. godina XX Zaječar

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

 {youtube}TqzKOxUf_dk{/youtube}

Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

Tokom višedecenijskog trajanja Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili odgovarajuću medijsku podršku. U revijalnom programu festivala, osim domaćih, nastupala su i mnoga svetska imena.

Za razliku od sličnih manifestacija koje su u međuvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujući doslednosti u očuvanju autentičnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, grada Zaječara, brojnih donatora, sponzora i medija.

Višedecenijska tradicija i brojni prateći programi, poput Moto skupa, Međunarodnog salona rok fotografije, izložbi, projekcija filmova, promocija književnih publikacija, tribina, majstorskih radionica, učinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turističke privrede grada Zaječara.

Gitarijada se održava krajem jula - početkom avgusta u Zaječaru, a naredne, 2016-te godine, biće održana jubilarna 50-ta zaječarska Gitarijada.

Ustanova "Gitarijada"
Svetozara Markovića 19
19000 Zaječar

www.gitarijada.org
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.