Lični fond - Marinko Stanojević (1898-1949.)

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1898. godine XIX Zaječar

 

Klasifikacija/kategorija
Dokumentaciono i digitalno nasleđe Proglašeno kulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

MARINKO STANOJEVIĆ (1874-1949)

Marinko Stanojević se rodio u Jakovcu, srezu Timočkom, Okrugu Moravskom, 17/30. jula 1874. godine, od oca Tome i majke Magdalene. Osnovnu školu završio je u Novom Hanu (današnjem Minićevu), Nižu gimnaziju u Knjaževcu, peti razred u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a šesti do osmog razreda sa ispitom zrelosti u pirotskoj gimnaziji. Završio je slavističko-literarni otsek Filozofskog fakulteta na Velikoj školi u Beogradu. Marinko Stanojević se vraća u Zaječar, 1900. godine, postavljen je za profesorskog pripravnika u Gimnaziji „Dositej Obradović”. U Gimnaziji je radio kao profesor do 1923. godine, kada postaje direktor i na tom mestu ostaje sve do 1933. godine, do odlaska u penziju. Rukopisna zaostavština Marinka Stanojevića, odnosno njegovo celokupno naučno delo, izuzetno je obimno, pre svega se to odnosi na teritoriju Timočke krajine, čiji je život i kulturu neumorno proučavao krajem XIX i u prvim decenijama XX veka. Njegova ličnost dijalektologa, etnologa i antropogeografa ističe se ne samo među savremenicima, već i među najistaknutijim znamenitim Srbima. Dopisivao se sa mnogim naučnicima i političarima iz zemlje i inostranstva, među kojima su: Jovan Cvijić, Stojan Novaković, Tihomir Đorđević, Aleksandar Belić, Jaša Prodanović, Petar Pavlović, Kosta Todorović, Dušan Pantelić, Nikola Vulić, Fehim Barjaktarević, Antun Radić, Jeremija Živanović, Dragiša Lapčević, Đorđe Genčić, Sava Dacov i drugi. Umro je 1949. godine.

Fond je preuzet 1955. godine, poklon Marinkove supruge Ružice (Knjiga prijema br. 43). Sređen je tematski i hronološki. Fond je obrađen i urađeni su sumarni inventar i regesta. U fondu se nalaze dokumenta pisana na francuskom jeziku. Fond je kategorisan u arhivsku građu od velikog značaja. (Lista kategorije od velikog značaja, Arhiv Srbije, 1998.) Sadrži građu za period 1898-1949, 1 kutiju spisa (0,10 m).

Spisi (1898-1949)

Građa sadrži: lična dokumenta, dokumenta delatnosti rukopise Marinka Stanojevića, naučne zabeleške iz fonetike, gramatike, prepise dokumenata na staroslovenskom jeziku, pesme, fotografije stare kamene plastike, grnčarije, oružja; prepiska Marinka Stanojevića sadrži pisma, razglednice, dopisnice različite po formi i sadržini, pisma, karte naučnika, političara i prijatelja iz zemlje i inostranstva. Ilustrovani materijal koji govori o tvorcu fonda, isečke iz novina i drugo. Obaveštajna sredstva: sumarni inventar, regesta. – dostupno u Arhivu Građa publikovana – Nadežda Pedović, Prepiska Marinka Stanojevića, odabrana pisma 1898-1948, Zaječar, 1998.

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar
Nikole Pašića 160
19000 Zaječar
tel. +381 (0)19 420 285, 425 490
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.arhivzajecar.org.rs