Portret Nikole Pašića

 

Datum nastanka Vek  Lokacija
1919. godina  XX Narodni muzej Zaječar 

 

Klasifikacija/kategorija
Dela sa spomeničkim i umetničkim svojstvima Materijalno, pokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Nikola Mihajlov, Portret Nikole Pašića, ulje na platnu, 90x70 cm, 1919, Pariz

Pored ličnih predmeta – srebrne tabakere (poklona Benita Musolinija iz 1924.), četke za bradu i nekoliko fotografija posebno mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zaječaru zauzima i portret Nikole Pašića. Ovaj portret, rađen tehnikom ulja na platnu, u stilu akademskog realizma, poklonio je 2005. zaječarskom muzeju Đorđe Pašić, unuk Nikole Pašića.

Slika je nastala tokom Pašićevog boravka u Parizu u vreme trajanja mirovne konferencije koju su nakon okončanja Prvog svetskog rata sazvale sile Antante. Na ovoj konferenciji Nikola Pašić je bio predsednik delegacije koja je na ovom međunarodnom skupu reprezentovala Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pašić, iskusan političar i državnik, prva ličnost najjače političke partije (Narodna radikalna stranka), u više navrata predsednik Vlade, iako u osmoj deceniji života, doživljavan je kao veliki autoritet kako u zemlji tako i u inostranstvu, što je u punoj meri oslikava i njegov portret.

Autor ovog portreta je bugarski slikar, Nikola Mihajlov čiji potpis stoji u donjem desnom uglu. Rođen u bugarskom gradu Šumenu, nakon studija na minhenskoj Akademiji, Mihajlov je postao je profesor slikanja na Likovnoj akademiji u Sofiji i dvorski slikar bugarskog cara Ferdinanda. Od 1910. Mihajlov je živeo u Nemačkoj gde je i umro 1960. godine. Tokom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka postao je izuzetno tražen i veoma dobro plaćen portretista. Za portrete koje je u proseku slikao od pet do sedam dana dobijao je honorar između 10.000 i 20.000 maraka, što je za ono vreme bila nezamislivo visoka suma. Njegove portrete platili su, između ostalog i car Vilhem II, pruska princeza Hermina, Benito Musolini, Jozef i Magda Gebels kao i Adolf Hitler.

Narodni muzej Zaječar
Dragoslava Srejovića 2
19000 Zaječar
tel. +381 (0)19 422 930
www.muzejzajecar.org
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.