Festival narodnog stvaralaštva “Crnorečje u pesmi i igri”

 

Datum nastanka Vek Lokacija
25. maj 1971. XX Boljevac

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

 {youtube}klrPW-bGc1o{/youtube}

 {youtube}GkMycNvFnDU{/youtube}

 {youtube}EujEMm2KY4Y{/youtube}

Festival nardonog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ predstavlja jednu od najstarijih manifestacija folklornog nasleđa na ovim prostorima. Vremenom je postala moćno sredstvo širokog upoznavanja regionalnih vrednosti tradicionalne kulture, osnov za njihov opstanak, negovanje i dalji razvoj. Ova manifestacija neguje izvrnu umetnost dva kulturna identiteta, Srba i Vlaha.

Od samog početka festivala “Crnorečje u pesmi i igri” okosnicu programa čini folklorno nasleđe Crne Reke. Kasnije su pridodati drugi prateći sadržaji kao što su: predtakmičenje trubača istočne Srbije za “Dragačevski sabor trubača” u Guči od 1997. godine, predtakmičenje frulaša za Sabor “Oj Moravo” u Prislonici kod Čačka od 2006. godine, izložbe proizvoda starih zanata i tradicionalne kuhinje Crne Reke “ Zlatne ruke “… Od 2013. godine jedan dan ove manifestacije posvećen je dečjem stvaralaštvu.

Na Festivalu svake godine preko hiljadu amatera prikazuje svoje umeće pevanja, sviranja i igranja, zasnovano na verno očuvanom kulturnom nasleđu, u svim etno-koreografskim varijantama pojedinih mesta. Na taj način se svest o važnosti čuvanja tradicije utemeljuje decenijama. Festival svake godine prati više hiljada gledalaca. Organizuje se drugog vikenda juna meseca već 45 godina.

Kulturno – obrazovni centar Boljevac
Knjaza Miloša 4
19370 Boljevac
+381 (0)30 63 737
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.