Medjunarodni festival ‘’Prva harmonika’’

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1962. godine XX Sokobanja

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Manifestacija sa tradicijom dužom od 4 decenije, od avgusta 1962. Godine. Kako je rastao, naziv vestivala se više puta menjao: 1962. godine to je bila "Prva harmonika Sokobanje", 1963. i 1964. godine "Prva harmonika Srbije", a od 1965. do 1992. godine "Prva harmonika Jugoslavije". Danas je to Međunarodni festival "Prva hramonika"- Sokobanja, pod nadležnošću Organizacije za turizam i kulturu iz Sokobanje.

Festival je za kratko vreme postao izuzetno popularan i cenjen. Vremenom, u osam takmičarskih kategorija, od pionira do dueta harmonika, kroz takmičenje je prodefilovalo na hiljade učesnika. Mnogi pobednici, tokom 53 godine ovog festivala, postali su kasnije eminentni stručnjaci, muzički urednici, kompozitori, profesori, vođe orkestara i majstori harmonika. U proteklih pola veka, u Sokobanji su, pored ostalih, pobedjivali oni koji su kasnije postali sinonim za majstorstvo na harmonici - Branimir Djokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Vlada Panović, Aleksandar Sofronijević, Borko Radivojević i mnogi drugi.

Sve takmičare, od prve smotre pa do danas, ocenjivao je stručni žiri koji su sačinjavali najeminentniji poznavaoci muzike, posebno ovog instrumenta. Gotova sva značajna imena vezana za harmoniku sa prostora bivše Jugoslavije publika na festivalskoj pozornici u Sokobanji je pozdravila bar jednom.

Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja
Trg Oslobođenja 2
18230 Sokobanja
+381 (0)18 33 988
www.otks.org.rs