Digitalna zavičajna zbirka

 

Datum nastanka Vek Lokacija
2009. godina XXI Narodna biblioteka “Njegoš”, Knjaževac

 

Klasifikacija/kategorija
Dokumentaciono i digitalno nasleđe Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Narodna biblioteka “Njegoš” bavi se očuvanjem zavičajne kulturne baštine kroz tri međusobno povezane i neodvojive aktivnosti: vođenje Zavičajne zbirke, digitalizaciju zavičajnog fonda i izdavačku delatnost, kao i prezenataciju i promovisanje sve tri aktivnosti.

Poslovi prikupljanja, obrade, čuvanja i prezentovanja zavičajne bibliotečko-informacione građe prema utvrđenim pravilima struke u Narodnoj biblioteci “Njegoš” obavljaju se od 1982, iako se početak prikupljanja ove građe vezuje za formiranje Istorijske muzejske zbirke 1970. godine. Zavičajna zbirka Biblioteke sada sadrži oko 1250 monografskih, oko 70 naslova serijskih publikacija, jedinstvenu rukopisnu i raznovrsnu neknjižnu građu. Građa se čuva u štampanom obliku i koristi se isključivo u čitaonici.

Projekat digitalizacije zavičajne građe, kao stalna aktivnost a od 2011. i kao zakonom utvrđena obaveza Biblioteke, realizuje se od 2009, u cilju stvaranja uslova za kontinuirano i kvalitetno očuvanje, zaštitu, korišćenje, prezentovanje i promovisanje građe i kulturnih, duhovnih, naučnih i drugih vrednosti knjaževačkog kraja. Tada formirana Digitalna zavičajna zbirka danas sadrži digitalne kopije oko 90% monografskih publikacija, nekoliko kolekcija serijskih publikacija, rukopisne i neknjižne građe Biblioteke, kao i eksternih izvora (građe i kolekcija drugih ustanova i pojedinaca). Digitalna zavičajna zbirka (deo koji je na odgovarajući način za to pripremljen) može se koristiti u čitaonici, a pojedine kolekcije dostupne su na sajtu Biblioteke www.biblio-knjazevac.org (Digitalna zavičajna zbirka).

Izdavačkom delatnošću Biblioteka se bavi od 2008. godine. Njena izdanja "sistematizovana” su u više edicija – “Vremeplov varoši” (kulturna i društvena istorija knjaževačke varoši), “Zaveštanje” (neobjavljena književna dela značajnih stvaralaca), “Kazivanja” (nematerijalna kulturna baština knjaževačkog kraja), “Knjaževačkim krajem” (publikacije naučnoistraživačkog karaktera o aktuelnim temama iz oblasti nauke, umetnosti, kulture i dr.), “Zapisi o zavičaju” (fototipska izdanja naučnih i drugih radova o knjaževačkom kraju iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, dopunjena tekstovima i komentarima stručnjaka iz različitih naučnih oblasti), “Svetosavski književni konkurs”, posebna izdanja (književna dela afirmisanih zavičajnih pisaca, stručne monografije o pojedinim oblastima, npr. istoriji biblioteka knjaževačkog kraja, privredi opštine Knjaževac i dr.).

Knjige edicija “Svetosavski književni konkurs” (7 zbornika štampanih od 2009. do 2015) i “Zapisi o zavičaju” (11 publikacija štampanih od 2011. do 2015) redovno se po izlaženju iz štampe postavljaju i na sajt Biblioteke.

Tokom 2016. u Digitalnoj zavičajnoj zbirci na sajtu Biblioteke naći će se i književna dela najznačajnijih zavičajnih autora (Stojana Bogdanovića, Srbe Ignjatovića, Radiše Dragićevića, Slobodanke Stanković Ilić i dr.) u cilju afirmisanja savremenog književnog stvaralaštva, kao i većina publikacija koje je Biblioteka objavila u periodu od 2008. do 2015. godine (edicije “Vremeplov varoši”, “Zaveštanje”, “Knjaževačkim krajem”, “Kazivanja”, te dvotomna pubikacija “Privreda opštine Knjaževac 20. veka” Milana Milosavljevića), a zbirka će se u narednim godinama bogatiti prema dinamici pripremanja građe za postavljanje i objavljivanja publikacija u okviru poslova izdavačke delatnosti Biblioteke. Na sajtu se redovno kratkim prikazom predstavljaju izdanja ili edicije Biblioteke, a autori tekstova su urednici publikacija. Bibliografski podaci o publikacijama, kao i njihova dostupnost u našoj i drugim bibliotekama, dostupni su u Uzajamnoj kataloško-bibliografskoj bazi podataka na http://www.vbs.rs/cobiss.

Narodna biblioteka “Njegoš”
Branka Radičevića br.1
19350 Knjaževac

tel. 019 730 153
e-mail. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.biblio-knjazevac.org