Gurgusovačka kula

 

Datum nastanka Vek Lokacija
- XVIII Knjaževac

 

Klasifikacija/kategorija
Znamenita mesta i spomen obeležja Nepokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Na rečnoj terasi, iznad zgrade Skupštine opštine nalazi se Gurgusovačka kula, četvorougaona zgrada, duga oko 13 m, široka 10,5 m, opasana kamenim zidom. Sa terase kule pruža se lep pogled na grad. Krajem XVIII veka Turci su na mestu Gurgusovačke kule izgradili naselje ograđeno palisadom i zaštićeno dubokim rovom. U njemu je boravila posada od oko 100 Turaka. Ustavobraniteljski režim je oko 1842. godine utvrđenu građevinu, zaostalu od Turaka, prepravio u kulu koja se sastojala od prizemlja i dva sprata. Ta građevina je uskoro postala tamnica za istaknute ličnosti svrgnute dinastije Obrenović.

Visoka, opasana kamenim zidom, na položaju koji je dominirao gradom, sa jezivim pričama o patnjama njenih osuđenika, postala je simbol čitavog kraja i nazvana je ,,srpskom bastiljom”. Zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića i Ustavobranitelje, Narodna skupština je pozvala Miloša Obrenovića iz Vlaške na presto.

Na putu za Beograd Knez Miloš je svratio u Gurgusovac gde ga je narod svečano dočekao. Knez zapovedi da se kula zapali i sruši (17. januara 1859. godine), a Gurgusovčani da bi ovo veliko delo Kneza ostalo upamćeno promeniše ime svoje varošice u Knjaževac.

Dom kulture Knjaževac
Branka Radičevića br.1
19350 Knjaževac

+381 (0)19 731 804
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.