Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Gitarijada

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1966. godina XX Zaječar

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

 {youtube}TqzKOxUf_dk{/youtube}

Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

Tokom višedecenijskog trajanja Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili odgovarajuću medijsku podršku. U revijalnom programu festivala, osim domaćih, nastupala su i mnoga svetska imena.

Za razliku od sličnih manifestacija koje su u međuvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujući doslednosti u očuvanju autentičnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, grada Zaječara, brojnih donatora, sponzora i medija.

Višedecenijska tradicija i brojni prateći programi, poput Moto skupa, Međunarodnog salona rok fotografije, izložbi, projekcija filmova, promocija književnih publikacija, tribina, majstorskih radionica, učinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turističke privrede grada Zaječara.

Gitarijada se održava krajem jula - početkom avgusta u Zaječaru, a naredne, 2016-te godine, biće održana jubilarna 50-ta zaječarska Gitarijada.

Ustanova "Gitarijada"
Svetozara Markovića 19
19000 Zaječar

www.gitarijada.org
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...