Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Mnifestacija „Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom”

 

Datum nastanka Vek Lokacija
- XX sela Vrtovac i Balta Berilovac

 

Klasifikacija/kategorija
Folklorno nasleđe Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Manifestacija „Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom” održava se u selima Vrtovac i Balta Berilovac (35 km od Knjaževca).

Prvi deo Manifestacije održava se na Đurđevdan 6. maja, u selu Vrtovac. Đurđevdan je slava i seoska zavetina, poznata kao jedna od najveselijih obrednih svetkovina, kojom se slavi snaga proleća i prirode. Obrednim ritualom, snaga prirode ,,prenosi” se na ljude, životinje i useve. Đurđevdan započinje berbom cveća i bilja na Biljarni petak i ritualnim pletenjem venaca na reci. Praznovanje se nastavlja prvom mužom ovaca. Na sam dan Slave oko ćelije u Vrtovcu ide obredna povorka – litija, vrši se osvećenje sira, kiti se prostor oko ćelije cvećem i biljem planinke - žene koja predstavlja duh prirode. Najznačajniji čin obreda je klanje crnog muškog jagnjeta, ukrašenog vencem i upaljenom svećom na rogu, koga narod Budžaka zove „Molitva”.

Drugi deo Manifestacije održava se u selu Balta Berilovac i počinje blagoslovom i pozivom ćaje – zapovednika đurđevdanskih svečanosti, čobanima i narodu. Zatim sledi kulturno – umetnički program, sportske i zabavne čobanske igrarije, izbor najlepše čobanice iz Budžaka, takmičenje u pripremi starih jela. Na Manifestaciji se takođe mogu videti i stari zanati, lekovito bilje kao i njegova primena. Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom predstavljaju spoj hrišćanskih i paganskih običaja.

U Đurđevdanskom praznovanju očuvalo se obilje običaja, verovanja i magijskih radnji, koje imaju ulogu da osiguraju napredak i zdravlje porodice, stoke i useva. Đurđevdan je nominovan za listu UNESCO-a, nosilac predloga je Zavičajni Muzej Knjaževac a predlagač je Etnografski Muzej Beograd.

Turistička organizacija Knjaževac
Knjaza Miloša 37
19350 Knjaževac 

tel. +381 (0)19 735 230
www.toknjazevac.org.rs
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...