Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Crkva Svetog Ilije

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1861. godine XIX Boljevac

 

Klasifikacija/kategorija
Dela sa spomeničkim i umetničkim svojstvima Proglašeno kulturno dobro Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

Crkva svetog Ilije u Boljevcu izgradjena je i zivopisana u doba Mihajla Obrenovica 1861. godine a u vreme stolovanja arhiepiskopa i mitropolita Mihajla i episkopa negotinskog, Gerasima. O ovome svedoči i natpis koji se nalazi na zapadnom zidu naosa, iznad središnjeg portala. U natpisu takodje stoji da se za izgradnju i oslikavanje crkve, zalagao Milija Petrović, boljevacki paroh.

Milija Petrović - nakon završene Bogoslovije u Beogradu bavio se sveštenstvom sa svojim ocem u Ilinu, parohijskom centru, sve do 1854. godine. Te godine se, na njihovu inicijativu, sedište parohije iz Ilina premešta se u Boljevac a sedam godina kasnije, takođe na njihovu inicijativu, gradi crkva svetog Ilije u Boljevcu.

Crkva je osvećena 20. jula 1863. godine od strane episkopa timocke eparhije Evgenija i posvecena svetom Iliji. Od tada je u funkciji. Hram i ikonostas zivopisao je Milija Marković sa sinom Nikolom, koji je bio učenik Steve Todorovića jednog od najpoznatjih srpskih slikara XIX veka. Boljevacka crkva gradjena je u baroknom stilu, po uzoru na beogradsku Sabornu crkvu, o čemu svedoči sama arhitektura i raspored elemenata unutar hrama. Što se tiče slikarske dekoracije, crkva ima oslikan ikonostas i freske na svodu. Pored slikarstva sa scenama iz Hirstovog života, prikazima Bogorodice, Jovana Krstitelja, Svetog Ilije i predstavama apostola, ikonostas ima i bogatu rezbariju. Od zidnog slikarstva, postoje prikazi samo na četri poluobličasta svoda koja prate podelu na četiri traveja, gde se nalaze scene iz Hristovog života i alegorije, npr. "Priča o udovičinoj lepti", "Milostivi Samarićanin”, "Krštenja Hristovog" i dr. “Vizija pakla” i “Raj” nalaze se na zapadnom zidu.

Crkva svetog Ilije u Boljevcu proglašena je spomenikom kulture 15. maja 1980. godine i od tada se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Dimenzije crkve: 31.5 metara dužine, 13.5 metara širine zapadnog dela i 14.5 istočnog dela, sa bočnim konhama čiji polukružni luk iznosi 8.5 metara.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2, 
18000 Niš
tel. +381 (0)18 523 414
www.zzsknis.rs

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...