Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Stara čaršija

 

Datum nastanka Vek Lokacija
 - XIX Knjaževac

 

Klasifikacija/kategorija
Prostorne kulturno-istorijske celine Nepokretno kulturno dobro  Kulturno dobro

 

 

Najlepši deo Knjaževca je njegovo gradsko jezgro, „Stara čaršija”. Šarene fasade trgovačkih i zanatlijskih radnji, mehana i letnjih bašti, ogledaju se u bistrim vodama Svrljiškog Timoka, uklopljene u moderne životne tokove i zaštićene kao kulturno-istorijsko nasleđe. Stara knjaževačka čaršija predstavlja celinu koju čine građevinski objekti i prirodna sredina koja ih okružuje. Kompleks se nalazi na desnoj obali Svrljiškog Timoka, a ambijentalnom sredinom je čine brdsko zaleđe, u čijem podnožju je nastala, i centralni gradski park, na levoj obali reke, Spomen park. Duž današnje komunikacije Keja Dimitrija Tucovića nalaze se objekti koji se prostorno mogu podeliti u dve celine – gornji i donji niz.

Gornji niz je najstariji deo čaršije, koga čine prizemni objekti, sagrađeni u periodu do 1875. godine. Opstali su za vreme srpsko – turskih ratova od 1875. do 1878. godine i velikog požara 1876. godine. U tom periodu je uništen veliki broj objekata. U sklopu donjeg niza ima objekata nastalih i kasnije. Objekti gornjeg niza, bili su sa starijim zanatsko trgovačkim radnjama, dok su objekti donjeg niza u prizemlju imali lokale a na spratu stambeni prostor.

Stariji deo čaršije, sa prizemnim objektima, predstavlja nasleđenu čaršiju, preuzetu od Turaka, koji su razdvajali poslovni od stambenog prostora. Krajem XIX i početkom XX veka nastao je donji niz spratnih objekata Stare čaršije. Prizemlje je oduvek bilo rezervisano za javne sadržaje, a sprat za stanovanje. Od trgovačkih i zanatskih lokala koji su nekada postojali: mešovita roba, krojači, ćurdžije, sarači, opančari, pojedini od ovih zanata, pored novijih (fotografski, ugostiteljski), postoje i danas. To znači da su dobrim delom sačuvani ostaci funkcionalnih sadržaja, značajnih za razvoj privrede i zanatstva u prošlosti Knjaževca.

Opština Knjaževac
Miloša Obilića 1
19350 Knjaževac

tel. +381 (0)19 732 730,
tel. +381 (0)19 733 119,
www.knjazevac.rs
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...