Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Manifestacija “Krajinski običaji“

 

Datum nastanka Vek Lokacija
19. jun 1972. XX selo Štubik/Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Folklorno nasleđe Nematerijalnokulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

 {youtube}sJ2nBvpcwqg{/youtube}

Sabori, smotre, manifestacije i festivali narodnog stvaralaštva su jako zastupljeni u našoj zemlji. Jedna od takvih je manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva je ’’Krajinski običaj’’.

’’Krajinski običaj’’ – manifestacija koja se tradicionalno održava počev od 1972. godine, u spomen na čuvenu bitku kod Štubika i Malajnice koja trajala od 25. aprila do 19. juna 1807. godine. Organizuje se u periodu od 17-19. Juna. Centralna proslava se održava 19. juna u Štubiku i obuhvata nastupe folklornih grupa i pojedinaca u instrumentalnom i solističkom izvođenju, i to: u prepodnevnim satima nastupaju dečje grupe dok se u poslepodnevnim predstavljaju starije izvorne grupe. Ova smotra je takmičarskog karaktera i okuplja društva koja se predstavljaju kroz elemente nekog narodnog običaja u trajanju od po 15 minuta. Takodje, u okviru ove manifestacije organizuje se takmičenje u brzom upredanju vune i pripremanju kačamaka, kao i čobanska nadmetanja: nadvlačenje čobanskog štapa, skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopca... Program manifestacije najuže je vezan za čuvanje i negovanje izvornog blaga. Smotra se tradicionalno svake godine održava u Štubiku, selu nadomak Negotina, dok se jedan deo pratećih programa organizuje u muzičkom paviljonu u Negotinu. Inicijativu za organizovanje ove manifestacije pokrenuo je Žika Ilić iz Štubika, koji je u saradnji sa meštanima sela organizovao i finansirao ovu manifestaciju. Nakon par godina, organizovanje manifestacije preuzela je tadašnja KPZ Negotina, sada Dom kulture „Stevan Mokranjac“ uz suorganizaciju MZ , KUD-a „Prerast“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika.

’’Krajinski običaji’’ su zahvaljujući, kulturno umetničkim društvima, pevačima i instrumentalistima, naratorima, velikom broju dece i omladine, lokalnoj i inostranoj publici i stručnoj podršci eminentnih etnomuzikologa postali stecište kulturno umetničkog amaterizma, izvornog narodnog stvaralaštva i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs 

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...