Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Susreti sela

 

Datum nastanka Vek Lokacija
1973. godina XX sela opštine Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Folklorno nasleđe Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od velikog značaja

 

 

Bogatstvo narodnog stvaralaštva u selima Negotionske Krajine ogleda se u raznovrsnosti nošnje, običaja, melodija, pesama i igara. Sve su to, počev od 1973. godine, članovi kulturno umetničkih društava, umeli znalački i vešto da izraze kroz tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva “Susreti sela” opštine Negotin- “Takmičenje sela” Srbije, koja se organizuje u okviru Republičke akcije “Od maja, do maja”. Dom kulture “Stevan Mokranjac” uspeo je da sačuva ovu manifestaciju koju su izgubile mnoge lokalne sredine. U mnogim opštinama u okruženju ovaj vid negovanja i prenošenja narodnog blaga, muzičkog i običajnog, skoro je u potpunosti iščezao.

Kolaž vlaškog i srpskog narodnog stvaralaštva Timočke Krajine, kao i čitava tradicionalna kultura, predstavlja veoma značajno područje i pravu bogatu riznicu za naučno istraživanje. Istovremeno, obaveza svih nas je da negujemo i dalje čuvamo naše nematerijalno kulturno nasleđe po čemu smo prepoznatljivi.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva ‘‘Susreti sela’’ održava se u dva kruga, tokom marta i aprila meseca u selima opštine Negotin. Završna smotra priređuje tokom maja meseca u Negotinu.

Učešće i takmičenje u ovoj svojevrsnoj manifestaciji uzima 10-15 kulturno umetničkih društava, ali se istovremeno, sa pojedinim tačkama, priključuju i ostala sela opštine Negotin. Program za javno izvođenje i takmičenje sadrži dva bloka: izvorni i stilizovani. Izvorni blok obuhvata: nastup izvornog orkestra, izvorne pesme, izvorne melodije na narodnom instrumentu, kazivanje narodne umotvorine, grupu pevača, izvorne folklorne dečje, omladinske i starije grupe. Stilizovani blok obuhvata: nastup orkestra, narodnu pesmu uz pratnju orkestra i folklornu grupu sa koreografijom. Ceo program ocenjuje se sa ukupno 14 ocena koje pored navedenih, obuhvataju i ocenjivanje scenografije, režije i organizacije same priredbe. Ukupno trajanje programa, izvornog i stilizovanog bloka koji moraju biti predstavljeni kroz prezentaciju autentičnog narodnog običaja, iznosi 50 minuta. Na završnoj smotri ‘‘Susreta sela’‘ u Negotinu, žiri saopštava rezultate u svim kategorijama. Najbolje plasirani učesnici dobijaju i novčane nagrade.

U okviru ove manifestacije povremeno se organizuju i izložbe koje prikazuju bogatstvo i umetničku vrednost narodnog stvaralaštva opštine Negotin. Dakle, jedno od najlepših ostvarenja narodne umetnosti sa ovih prostora, izraženo je upravo na delovima narodne nošnje, kombinacijom veza i tkanja. Iako delom izmenjeni, nošnja ovog kraja je sačuvavala u sebi arhične elemente.

Raznolikost i bogatstvo muzičkog stvaralaštva na prostoru naše opštine, odavno je poznato. Ono se ne ogleda samo u raznovrsnosti običaja, melodija, pesama i igara već i instrumenata na kojima se one izvode. Njih izvođači koriste u mnogim prilikama za izražavanje kako veselja tako i tuge. Na manifestaciji ‘‘Susreti sela’’ predstavljaju se izvođači na raznim sviralama i instrumentima, počev od: rikala, gajdi, drombolja, frule, okarine, duduka, lista itd. prezentuju se pesme i svirke koje pripadaju nacionaalnoj kulturnoj baštini Negotinske Krajine, sa svim njenim obeležjima i specifičnostima koje u širem smislu predstavqaju specifičnost etno-muzičkih sadržaja, izraženih kroz pesničku metriku, tonalnost, melodiku, ornametiku vokalnog i instrumentalnog izvodjenja. Zastupljene su i lirske pesme tipične za vlašku muzičku tradiciju koje su karakteristične za ovaj kraj, ali i srpske arhaične pesme- pevanje na bas, uz autohtono izvodjenje, kao i qubavne sa arhaičnim uzvikivanjem. Osim vokalnih solista predstavqaju se i grupe pevača.

Negotinska Krajina je specifična po tome što u njoj vekovima žive Srbi i Vlasi, a njihove različitosti i sličnosti se prepliću. Qudi u ovom kraju neguju i čuvaju svoje običaje. Običaji su jedna od najvažnijih narodnih osobina i odraz jednog naroda. Da bi sačuvali i obnovili neke stare običaje ali i upoznali mladje generacije sa nekim od njih Dom kulture ,,Stevan Mokranjac,, kroz smotru ,,Susreti sela,, podstiče i pomaže prezentovanje običaja sa ovih prostora.

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs 

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...