Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Muzički festival ’’Mokranjčevi dani’’

 

Datum nastanka Vek Lokacija
19. septembar 1966. godine XX Negotin

 

Klasifikacija/kategorija
Manifestacione vrednosti Nematerijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od izuzetnog značaja

 

 

’’Mokranjčevi dani’’ predstavljaju najstariji muzički festival Srbije. Osnovani su kao omaž muzičkom delu najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta, Stevana Stojanovića Mokranjca, rodonačelnika srpske umetničke muzike.

Festival je posvećen horskom stvaralaštvu i njegovom razvoju, kao i razvoju i pregledu kretanja ukupne srpske muzičke scene u godini održavanja. Festival podržava muzička kretanja Srbije u okviru različitih oblika i formi muzičkog izražavanja. Koprodukcije Festivala vezane su za sve srpske institucije muzičke kulture. U stalnoj saradnji sa umetnicima, izvođačima i kompozitorima, veoma konstruktivnoj, svake godine se kreira program Festivala. Festival raspisuje konkurse, kao naručilac novih muzičkih dela naslonjenih na horsko stvaralaštvo, neprolazni opus Stevana Mokranjca ali i muzičko stvaralaštvo uopšte. Mnogi mladi umetnici i kompozitori predstavili su se prvi put na muzičkom festivalu ‘’Mokranjčevi dani’’ u Negotinu.

Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zajedno sa lokalnom samoupravom opštine Negotin. Negotinski umetnici, kao sledbenici Mokranjca, uključeni su u programe Festivala. Festival je brend Srbije i Negotina - kao mesta rođenja velikog kompozitora, koji ’’sarađuje’’ sa svim institucijama opštine u okviru turističkog i svakog drugog aspekta uspostavljanja promocije svoje sredine. Interaktivni projekti postoje sa svim kulturnim institucijama opštine i Republike.

Na brojnim radionicama Festivala edukuju se mladi muzičari i izvođači u različitim oblastima, dirigovanja, horskog pevanja, i dr. Postoje brojni projekti vezani za razvoj festivala.

Gostovanjem horskih ansambla, kamernih i orkestarskih, kao i solista i pojedinaca iz evropskih država, održava se internacionalni i evropski karakter Festivala. Takmičarski deo Festivala uključuje rangiranje i nagrađivanje najboljih internacionalnih ansambla učesnika takmičarskog dela programa. Sarađuje se sa svim instutucijama kulture i državama u okruženju.Time se ostvaruje interkulturalna saradnja i njeno podizanje u smislu održavanja osnovnih postavki i dodavanja novih savremenih muzičkih pristupa temama kao i njihovo prezentovanje. Koprodukcija i upoznavanje sa kulturnim stvaralaštvom drugih zemalja je jedan od primarnih ciljeva Festivala, kao i njihovo priključivnje programima Festivala .

Festival ‘’Mokranjčevi dani’’ je 2015. godine, obeležio pedeset godina postojanja. Misija Festivala jeste širenje i upoznavanje balkanskih i evropskih država sa srpskim muzičkim nasleđem uopšte, i delom najvećeg srpskog kompozitora i dirigenta ,Stevana Stojanovića Mokranjca.

http://www.mokranjcevi-dani.com/

Dom kulture “Stevan Mokranjac”
Trg Đorđa Stanojevića br. 5
19300 Negotin
tel. +381 (0)19 543 676
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.domkulture-negotin.rs 

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...