Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Trajanova Tabla

 

Datum nastanka Vek Lokacija
100. godina II Kladovo, Tekija

 

Klasifikacija/kategorija
Znamenita mesta i spomen obeležja Materijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od izuzetnog značaja

 

 

''Tabula Traiana'' - je natpis uklesan u steni pored Dunava, u Đerdapskoj klisuri, 2,5 km uzvodno odTekije. Posvećena je rimskom caru Trajanu i predstavlja deo je grupe antičkih spomenika na rimskom putu kojem pripadaju i ostaci mosta kojeg je Trajan sagradio preko Dunava. Trajanova tabla prvobitno je bila postavljena na 1,5 m iznad rimskog puta pored Dunava. Tabla je, zajedno sa delom puta, 1969. isečena i po vertikali premeštena na viši nivo da bi se zaštitila od podizanja nivoa Dunava do koga je došlo posle izgradnje Hidroelektrane „Đerdap I“.

Na osnovu natpisa pretpostavlja se da je deo đerdapskog puta u Donjoj klisuri izgradio Trajan u okviru priprema za rat protiv Dačana, odnosno da je 100. godine završena ta poslednja, najteža deonica. Ipak se sa sigurnošću ne može utvrditi da li je Trajan izgradio ili samo obnovio put u Donjoj klisuri, čiji su ostaci registrovani na više mesta: kod Pecke Bare, kod Hajdučke Vodenice neposredno uz Trajanovu tablu i nešto nizvodno od ovog mesta. Izgradnja rimskog puta i velikog broja utvrđenja pokazuje značaj Đerdapa za Rimsku imperiju, sve do konačnog osvajanje Dakije početkom 2. veka. Izgradnja puta, koji se prostirao uz sam Dunav, bila je uslovljena potrebama brže i bezbednije plovidbe.

Natpis na tabli je u polju oblika ''tabula ansata'', uklesan u šest redova, ali se danas jasno očitavaju samo tri. Od njene bogate reljefne dekoracije očuvan je jedino friz sa predstavom orla, kao i figure krilatih genija. Ispod natpisa je figura koja kleči, verovatno Danubius, a iznad je nadstrešnica sa kasetiranom tavanicom. Kasete su ukrašene rozetama i predstavama orla sa raširenim krilima, dok je sa strane reljefni prikaz dva delfina.

U prevodu sa latinskog, na Trajanovoj tabli piše: „Imperator cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put“.

Turistička organizacija opštine Kladovo
Dunavska 6a
19320 Kladovo

tel. 019 801 690
www.tookladovo.rs

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...