Copyright 2021 - Institut za pogranična područja. Sva prava zadržana.

Rimski logor Diana

 

Datum nastanka Vek Lokacija
101. godina II Kladovo, Karataš

 

Klasifikacija/kategorija
Arheološko nalazište Materijalno kulturno dobro  Kulturno dobro od izuzetnog značaja

 

 

Rimski kastrum (logor) Diana podignut na visokoj steni iznad Dunava, Karatašu, kod sela Sipa u blizini Kladova. Izgradnja najranijeg zemljano-drvenog utvrđenja vezana je za dolazak prvih vojnih formacija na Dunav, početkom I veka. Kameno utvrđenje većih dimenzija (140×136 m) vezuje se za građevinske aktivnosti cara Trajana i završeno je kada i prokopavanje Sipskog kanala (101. godine), kojim je otklonjena najveća prepreka za plovidbu Dunavom.

Konačan izgled dobija krajem III i početkom IV Veka dodavanjem bedema koji od uglova polaze prema Dunavu, zatvarajući i štiteći deo obale. Sredinom V veka razaraju ga Huni, a oko 530. obnavlja ga car Justinijan. Utvrđenje je razoreno i u vreme avaro-slovenskih upada krajem VI i početkom VII veka. Izuzetan arheološki materijal (raznovrsni predmeti iz tadašnjeg svakodnevnog života, skulpture od mermera i bronze), ukazuju da je pored uloge vezane za zaštitu i odbranu kanala, tokom šest vekova, na Dijani postojao i značajan ekonomski centar sa lukom i pristaništem.

Pored ostataka bedema sa kapijama i kulama, u unutrašnjosti utvrđenja otkriveni su građevina sa apsidom, vojne barake, latrina i drugi objekti a u centralnom delu ostaci principijuma sa portikom. Izvan bedema utvrđeno je postojanje svetilišta, istraženi su ostaci martirijuma i dela nekropole kao i dela naselja koje se prostiralo zapadno od vojnog logora. Prva sondažna iskopavanja započela su 1964. godine i sa prekidima traju do danas. Istraženi objekti su konzervirani.

Arheološki Muzej Đerdap/Nаrоdni muzеј u Bеоgrаdu
Trg Rеpublikе 1а
11000 Bеоgrаd

+381 (0)11 33 06 000
www.narodnimuzej.rs

Kontakt

Institut za pogranična područja

Trg oslobođenja 1
19000 Knjaževac

tel/fax. +381 (0)19 436 988
mob. +381 (0)64 8510 264

email. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Internet. www.ipp.rs

kancelarija u Zaječaru:
Trg Oslobođenja bb
19000 Zaječar

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa

Pratite nas...